W ubiegłym tygodniu rozmawialiśmy o gospodarstwie wiejskim. Dzieci poznały codzienną pracę rolnika oraz jej wpływ na życie ludzi wykonujących inne zawody. Dowiedziały się, jakie hoduje się zwierzęta w wiejskiej zagrodzie, jakie dźwięki wydają oraz jakie produkty otrzymujemy dzięki nim. Przedszkolaki dowiedziały się jak powstaje mleko i jakie produkty z niego powstają. Każda „sówka” podjęła się samodzielnej próby wydojenia „przedszkolnej krówki”, a następnie wspólnie i z ochotą dzieci wypiły kubeczek mleka. Dowiedziały się, co to jest zboże i co się z niego produkuje, a także skąd się bierze cukier. Wykonaliśmy wiele doświadczeń z udziałem jajka w roli głównej. Na efekty jednego z nich musieliśmy długo czekać, ale po wielu nieudanych próbach udało się doprowadzić nasze doświadczenie do końca. Dzieci nauczyły się dzięki temu, że nie wszystko łatwo przychodzi, że niekiedy potrzeba więcej czasu, aby coś osiągnąć oraz, że nie należy się poddawać. Rozwijaliśmy zainteresowania przyrodnicze, przypominając sobie cykl rozwoju roślin, kontynuowaliśmy prace w naszym przedszkolnym ogródku. Dzieci poznały maszyny wykorzystywane w gospodarstwie. Utrwalały wiedzę o przemienności pór roku i ich cechach charakterystycznych.
Zapraszamy do galerii zdjęć